Φωτογραφίες
Ψηφιακή Φωτογραφία
Ψηφιακές Φωτογραφικές Μηχανές

Είσοδος

Το Θεμα της Κυριακης

Η φωτογραφία της ημέρας

Καλύτερες του μήνα

Άνοδος
Πτώση
Αμετάβλητη
Νέα είσοδος

Γαλαξίας

Γαλαξίας

O γαλαξίας μας σχεδόν πάνω από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Κανονική φωτογραφία ένα κλικ , όχι σύνθεση.

Slide  
Get code
Η βαθμολόγηση είναι διαθέσιμη μόνο στα μέλη. Γίνετε κι εσείς μέλος

Γενικές πληροφορίες

ΤίτλοςΓαλαξίας
Φωτογράφοςmyron
Συνολική Βαθμολογία0.000
Η Συνολική Βαθμολογία είναι δευτερεύουσα πληροφορία και υπολογίζεται από το άθροισμα [Βαθμολογία χρήστη Χ Karma χρήστη] όλων των βαθμολογήσεων της φωτογραφίας. Η κατάταξη των φωτογραφιών ωστόσο, γίνεται με βάση τον μέσο όρο και αναφέρεται παρακάτω ως Βαθμολογία
Προβολές422
Δημοσίευση2-Jun-17 19:37
ΚατηγορίαΑστροφωτογραφίες
Πρόσθετη κατηγορίαΚαμμία
Προσωπικός φάκελοςΜΥΡΩΝ
Για ενήλικους μόνοΌχι

Βαθμολογία : Μόνο για μέλη

Τεχνικές πληροφορίες

ΜηχανήNikon D500
Διάφραγμαf/3.5
Ταχύτητα25 sec
ISO5000
Εστιακή απόσταση10mm = [15mm 35mm eq]
35mm eq: Η εστιακή απόσταση που αντιστοιχεί σε 35mm format. Η πραγματική εστιακή απόσταση μιας ψηφιακής μηχανής διαφέρει από αυτή του φορμά των 35mm, ανάλογα με τον φακό ή/και το μέγεθος του σένσορα
Metering ModeMulti-Segment
Φακός (μόνο για SLR μηχανές)Μη διαθέσιμο

Ανάλυση βαθμολογίας

Η εμφάνιση βαθμολογιών είναι δυνατή μόνο στα μέλη

Παρατηρήσεις

Η δημοσίευση παρατηρήσεων γίνεται μόνο από μέλη

Jimakos Mitsos   6-Jun-17
Πολύ όμορφη φωτογραφία από ένα πολύ ξεχωριστό σημείο!
Να σε ρωτήσω , είναι ένα κλικ ασφαλώς , αλλά έχει δουλευτεί από raw format ή ήταν jpeg από την μηχανή ;
myron   6-Jun-17
@Jimakos Mitsos : Για λόγους προληπτικούς πιο πολύ, φωτογράφισα και σε RAW και σε JPEG αλλά προτίμησα να δουλέψω πάνω σε RAW γιατί είναι πιο βολικό
Takis.C   3-Jun-17
para poly oraia mpravo sou!
Aris Makropoulos   3-Jun-17
Παρα πολυ ομορφη ληψη Μυρωνα! Ο γαλαξιας εγραψε εξαιρετικα!
Mpakatsias Petros   2-Jun-17[1]
Σύμφωνα με τον κανόνα των 500, θα μπορούσες να πήγαινες άνετα έως 30sec και να μείωνες λίγο το iso. Ωραία βέβαια αποτύπωση του γαλαξία Μύρωνα όπως και να ’χει.
Theo-B.   2-Jun-17
@Mpakatsias Petros : Πέτρο βοήθησε με λίγο γιατί δεν θυμάμαι. 500 είναι στις κροπ ή 600?
myron   3-Jun-17
@Mpakatsias Petros : είναι εντελώς οριακό το 25 στο να μείνουν στρογγυλά τα αστέρια. Στην πράξη βλέπεις το αποτέλεσμα και προσαρμόζεις τις ρυθμίσεις. Και έστω λίγο ISO λιγότερο ποιο το κέρδος; ο θόρυβος μήπως; η 500 δεν είναι μηχανή που ανεβάζει εύκολα θόρυβο όπως μια kanon
myron   3-Jun-17
@Mpakatsias Petros : Οι ουρές όμως στα αστέρια με έκθεση 30δλ είναι πολύ πιθανόν και γι αυτό η καλύτερη έκθεση είναι στα 20δλ για σωστή απεικόνιση χωρίς ουρίτσες. Εγώ πήγα στα 25 και από αυτό που είδα στην πράξη στην οθόνη της μηχανής είναι ότι τα αστέρια οριακά έχουν χάσει την στρογγυλότητα τους. Αυτό για τον κανόνα που λες, δεν είναι τίποτε άλλο από μια βοήθεια για άσχετους. Στην πράξη όμως καθοδηγείσαι από την δοκιμή και το αποτέλεσμα της
Mpakatsias Petros   3-Jun-17[3]
@Theo-B. : 500 σε ff, σε crop εξαρτάται από το συντελεστή κάθε εταιρίας, η nikon έχει 1.5 ενώ η canon έχει 1.6. Άρα το σωστό είναι να υπολογίζεις με το 500 και την εστιακή απόσταση σε 35mm eq.
Εδώ π.χ. ο Μύρωνας είχε 15μμ, άρα 500/15=33,33sec.
Mpakatsias Petros   3-Jun-17
@myron : Ο κανόνας των 500 ή 600 κατά άλλους είναι για να μην αφήνουν ουρά τα αστέρια, τώρα εάν είναι βοήθεια για άσχετους δεν ξέρω, εγώ τον βρήκα δεν τον εφεύρα. Σίγουρα οι δοκιμές και οι λήψεις με διάφορους χρόνους και την εκ των υστέρων παρατήρηση του αποτελέσματος είναι η καλύτερη οδός. Και φυσικά η μείωση του χρόνου έκθεσης μόνο προς το καλύτερο θα συμβάλλει. Από την άλλη όμως και η μείωση του iso είναι εξ ίσου σημαντική. Άρα ο σωστός συνδυασμός και των δύο (χρόνου και έκθεσης) είναι αυτός που θα φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του εξοπλισμού που είναι στη διάθεση μας.
Σχετικά με το θόρυβο δεν νομίζω ότι είναι θέμα σύγκρισης μεταξύ εταιριών, μεταξύ μοντέλων ίσως.
Mpakatsias Petros   3-Jun-17[3]
@myron : Σε ένα άρθρο που είχα διαβάσει τελευταία του Χρ. Αναγνωστόπουλου (http://www.christopheanagno.com), έλεγε ότι στους νέους αισθητήρες με πολλά megapixel, λόγω της πυκνότητας των megapixel καλό είναι για περισσότερη σιγουριά να υπολογίζεται ο χρόνος με το 400.
Αυτά φυσικά σύμφωνα με τη θεωρία, συμπεραίνουμε δηλαδή ότι καλύτερη λύση για κάποιον που θέλει να το ψάξει περισσότερο είναι να ψάξει με ποιες ρυθμίσεις αποδίδει καλύτερα ο εξοπλισμός που διαθέτει.
myron   3-Jun-17
@Mpakatsias Petros : Και θα πρόσθετα ότι πολλά άρθρα που διαβάζουμε, που έχουν γραφτεί πριν από 5-10 χρόνια, σήμερα είναι ξεπερασμένα και δεν πρέπει να δίνουμε και πολύ σημασία. Πχ πριν από δέκα χρόνια έβαζες ISO 500, και σε πολλές μηχανές και 300,και έβγαζες μια φωτογραφία γεμάτη θόρυβο που δεν βλεπόταν.
Σήμερα στην D5 που έχω, βάζω δοκιμαστικά ISO 100 000 ναι εκατό χιλ και το αποτέλεσμα είναι μια χαρά.
Aris Makropoulos   3-Jun-17[4]
@Mpakatsias Petros : Είναι ένα θέμα που με είχε απασχολήσει παλιότερα και το είχα ψάξει αρκετά προκειμένου να κάνω κάποιες λήψεις με αναλογική στο μεσαίο φoρμά. Βασικά κατέληξα στο ότι ο συγκεκριμένος κάνονας έχει κατά κάποιο τρόπο ξεπεραστεί από την εποχή.
Λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης του hardware και της διαφορετικότητας των αισθητήρων ο κανόνας έχει καταστεί πολύ πιο πολύπλοκος σε σχέση με την εποχή που "εφευρέθηκε".
Πλέον απαιτείται μια σειρά από μαθηματικούς υπολογισμούς προκειμένου να καταλήξουμε στον ιδανικό συνδυασμό ρυθμίσεων ο οποίος όπως γίνεται κατανοητό δεν μπορεί να είναι ίδιος για όλες τις μηχανές τους φακούς και τους αισθητήρες.
Γενικά μιλώντας ο υπολογισμός των βέλτιστων ρυθμίσεων είναι μια συνάρτηση 3 μεταβλητών και συγκεκριμένα :
1. της εστιακής απόστασης του φακού και της γωνίας θέασης που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη εστιακή απόσταση,
2. του μεγέθους του αισθητήρα (διάμετρος),
3. των megapixel του αισθητήρα
και πως αντιστοιχίζονται αυτές οι μεταβλητές πάνω σε μια σταθερά που δεν είναι άλλη από την ταχύτητα περιστροφής της γης ανά μοίρα (σε σύνολο 360ο / πλήρη περιστροφή).
Οπότε όπως γίνεται κατανοητό, όταν σε μια εξίσωση μπαίνουν 3 μεταβλητές είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να κάτσουμε να υπολογίσουμε με ένα απλοϊκό κανόνα τις ακριβείς ρυθμίσεις.
Εξ΄ου και ο κάνονας που ξεκίνησε ως rule of 600 έγινε rule of 500 και πιο πρόσφατα rule of 450 ή 400.
Προσωπικά μιλώντας η καλύτερη λύση σε τέτοιου είδους λήψεις είναι το trial & error περνώντας ως βάση (και όχι ως αξίωμα) τον κανόνα του 500 και κάνοντας τις αναγκαίες αναπροσαρμογές τσεκάροντας πάντα στην οθόνη της μηχανής το τελικό αποτέλεσμα. Και σαφώς η εμπειρία που έχει ο καθένας σε τέτοιου είδους λήψεις αποτελεί το καλύτερο εφόδιο.
myron   3-Jun-17
@Aris Makropoulos : Εξαιρετικό διαφωτιστικό και ενημερωτικό σχόλιο. Μπράβο Άρη
Mpakatsias Petros   3-Jun-17
@Aris Makropoulos : Το ανάπτυξες πολύ σωστά το θέμα Άρη.